Karhunkaatajan kennel
Karhunkaatajan kennel


Kennel.fi

SISUSTUSVINKKEJÄ KOIRAPERHEELLE

Kirjoittajana Tepa, asiantuntijoina Karhunkaatajan Kennelin koirat

Perheen tärkeimmän jäsenen, Koiran, tarpeet unohdetaan valitettavan usein suunniteltaessa kodin sisustusta. Aloittelevalle koiranomistajalle annetaan kyllä ohjeita koiratalon tai kopin tekoon, mutta harvoin jos koskaan törmää ohjeisiin siitä, miten sisustaa se osa taloa, joka on Koiran ohella muun perheen käytettävissä. Seuraavat sisustusvinkit pohjautuvat kokemuksiini noin kuuden koiran kanssa asumisesta ja toivon, että niistä on apua erityisesti aloitteleville koiranomistajille.

Koiran ominaisuudet asettavat vaatimuksia käytettäville sisustusmateriaaleille ja –ratkaisuille. Tärkeimmät koiran fyysiset ominaisuudet, jotka on syytä ottaa huomioon sisustusta suunniteltaessa, ovat hampaat ja kynnet. Käsittelen ensin kynsien vaikutusta ja palaan hampaisiin tuonnempana.

Koiran kovat kynnet vaikuttavat lähinnä lattiamateriaalien soveltuvuuteen, koska Koira harvemmin haluaa esimerkiksi teroittaa kynsiään sohviin tai tapetteihin. Pehmeät lauta- tai parkettilattiat ovat parhaita, sillä niihin Koira voi helposti tehdä jopa useita metriä pitkiä liukumajälkiä. Koska näiden jälkien pohjalle kertyy ajastaan likaa, joka ei lähde pois tavanomaisessa pesussa, muodostuu lattiaan mielenkiintoinen kuviointi. Koiran kannalta laminaatti- tai kivilattiat ovat selvästi hankalampia ja erityisesti laminaatin liukkaus tassun alla harmittaa Koiraa.

Koska koiran tassut ovat usein kuraiset, ovat erittäin tummat tai vaaleat lattiapinnat Koiran kannalta parhaita. Koira voi näin jättää helposti omat jälkensä sisustukseen. Kirjava, kuran ruskea materiaali on Koiran kannalta hankalin. Tätä väritystä tosin löytyy onneksi lähinnä vain muovimatoista, johon Koira voi kyllä vastaavasti jättää jäljet kynsistään.

Lattialla pidetään monissa perheissä mattoja. Myös Koira pitää matoista. Parhaita mattoja ovat pehmeät, hapsulliset räsymatot, jotka kasaantuvat mytyksi juoksevan Koiran jäljiltä. Hapsuista on myös hyvä aloittaa maton syöminen.

Sisustusmateriaalien vaikutusta Koiran hampaisiin ja materiaalien sulamista Koiran elimistössä on syytä pohtia ja välttää erityisen kovia materiaaleja. Eri koirarotujen innokkuudessa hampaiden käyttöön on luonnollisesti eroja. Harvemmin kuulee tapauksista, missä Koira on syönyt esimerkiksi väliseinän tai betoniportaat, mutta niitäkin toki löytyy tuttavapiiristäni. Selvennykseksi mainittakoon, että kyseessä ei ollut metsästysrotuinen koira, vaan tietyllä tavalla värivikainen eläin.

Koira itse pitää sekä kovista että pehmeämmistä materiaaleista. Perheessämme ovat suosituimmiksi osoittautuneet erilaiset vaahtomuovit, joista Koiran on helppoa ja hauskaa irrottaa palasia hampaillaan tai kynsillään. Etenkin vaahtomuovia sisältävät sohvat ovat käytännöllisiä, koska vaahtomuovi pysyy niissä kätevästi paikoillaan koiran puuhaillessa. Mahdollisesti korjatun suosikkisohvansa vaahtomuovipehmusteen Koira oppii helposti repimään yhä uudelleen ja uudelleen. Tapeteista parhaita ovat kohokuviolliset, sillä niistä pikkuhampaat ja kynnet saavat joskus tukevan otteen, jolla repäistä sopiva pala natusteltavaksi.

Koira voi olla luonteeltaan aktiivinen tai rauhallinen. Molemmille koiratyypeille on kuitenkin tyypillistä liikunnan ja ulkoilun tarve.

Ulkoilun tarve merkitsee sitä, että Koira liikkuu ulkona säällä kuin säällä. Koiranomistajat tietävät, että märkä koira ravistelee liiat vedet itsestään. Tavallisesti tämä tapahtuu ennen kuin omistaja ehtii väistyä kauemmaksi tai kuivata koiraa koiraperheen eteisvarustukseen kuuluvalla epämääräisen likaisella pyyhkeellä. Jotta Koiran ulkoiluharrastus näkyisi myös sisustuksessa, kannattaa erityisesti eteistiloihin valita vaalea, mieluiten yksivärinen seinäpinta. Vaaleissa, pesua kestämättömissä tapeteissa Koiran jättämät jäljet ikuistuvat myös sukulaisten ja tuttavien ihailtaviksi.

Samaa, vaaleaa tai ainakin yksiväristä sävyä suosittelen lämpimästi myös sohviin ja nojatuoleihin. Kontrastit ovat tehokkaita, ja mikäli perheessä on vaalea Koira, on myös tumma väri harkitsemisen arvoinen. Kokemuksemme mukaan dalmatiankoiran lyhyet, vaaleat karvat näkyvät ja pysyvät hienosti kaikissa mustissa tekstiileissä. Mikäli perheessä on useita koiria, kannattaa varata riittävästi sohvapinta-alaa, jotta myös isäntäväki mahtuu hetkeksi istahtamaan Koiran viereen.
 
Useimmat koirat haluavat puuhastella jotain silloinkin, kun isäntäväki ei ole välittömästi palvelemassa ja viihdyttämässä Koiraa. Hauskaa ja virikkeellistä toimintaa on esimerkiksi erilaisten pikkuesineiden pureskelu.

Koiraansa ajatteleva perhe varaakin tälle monipuolista pureskeltavaa. Yleisesti on tiedossa, että erilaiset kengät ovat useimpien koirien suosikkeja. Nahkakengät ovat parhaita, mutta monille koirille kelpaavat kaikenlaiset kengät kumisaappaista lähtien. Jalkineiden ohella ovat meillä osoittautuneet varsin suosituiksi sukat, huivit, hansikkaat, kynät, vyöt, talutushihnat, aurinkolasit, pehmolelut ja jääkiekkovarusteet. Rohkeat Koirat osaavat lähestyä myös karhua rodusta riippumatta. Täytetty mustakarhumme on äskettäin menettänyt kaikki kynnet etutassustaan pienen täplikkään Koiran hampaissa. Oikeastaan kirjat ja viherkasvit ovat ainoita, joita kohtaan kiinnostus on toistaiseksi ollut laimeahkoa. Aloittelevaa koiranomistajaa huojentaneekin tieto, että aktiiviselle Koiralle kelpaa lähes mikä vain tavara, mikä on sijoitettu alle metrin korkeudelle.

Eläintarvikeliikkeissä on myytävänä myös koirille tarkoitettuja sänkyjä ja koreja. Korit mahdollisine pehmusteineen ovatkin mainioita pureskeltavia Koiralle. Nukkumista varten Koiralla on luonnollisesti käytössään yksi tai useampia sänkyjä, joihin Koiran ohella saattaa sopia myös isäntäväen edustajia. Maalaisromanttista sisustustyyliä edustaa heinillä tai oljilla täytetty pentulaatikko isäntäväen makuuhuoneessa.

Tarkkailemalla omaa Koiraansa voi vastuullinen koiranomistaja päästä selville oman Koiransa mieltymyksistä ja rakentaa juuri tälle sopivan virikkeellisen ja miellyttävän asuinympäristön.

Haasteelliseksi ja mielenkiintoiseksi asian tekee, että Koira oppii jatkuvasti uutta ja osaa yllättää omistajansa kerta toisensa jälkeen!

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy