Karhunkaatajan kennel
Karhunkaatajan kennel


Kennel.fi

Riistaruokaa Matin tapaan

Riistan valmistaminen maittavaksi ruuaksi on yllättävän yksinkertaista. Seuraavassa on Karhunkaatajan Kennelissä käytettävä kaiken riistan resepti muunnelmineen.

Vaihe 1: marinointi

Marinointi on tärkeä vaihe, jossa mureutetaan liha syötäväksi ilman lihakirvestä tai sahaa.

Valmistetaan marinadi, johon liha upotetaan. Marinadiin laitetaan 2 korkillista punaviinietikkaa (tai jotain muuta hapanta, joka mureuttaa lihan, sitruunakin käy hätätilassa), sipulia, valkosipulia, pippurisekoitusta ja HP- tai muuta soijakastiketta mausteeksi. Nesteeksi puolikas pullollinen punaviiniä tai pullo keskikaljaa, riippuen siitä, kenelle ruoka on tarkoitus tarjota. Kalja käy hyvin useimmissa tapauksissa. Lisäksi marinadiin voi laittaa vielä tomaattipyrettä, porkkanoita, hillosipulia, katajanmarjoja, paprikaa tai mitä nyt kaapista löytyy.

Upotetaan marinadiin pala tai useampia jotain lihaa. Käytännössä mikä vaan liha käy, koska pakasteesta otetuista paketeista etukäteen harvoin saa selvää, mistä eläimestä ja ruhon osasta on kysymys. Lihan tai lihapalojen annetaan olla marinadissa esimerkiksi yön yli. Jos lihat eivät peity marinadiin, käännellään niitä tarvittaessa. Juodaan loput marinadiin käytetystä punaviinistä joko heti tai myöhemmin.

Vaihe 2: lihat ja muut uuniin

Otetaan lihat marinadista, valutetaan ylimääräiset marinadit pois ja ruskistetaan lihat paistinpannulla isompina tai pienempinä kappaleina. Laitetaan lihat kannelliseen uunivuokaan. Lisätään marinadi tai osa siitä ja siinä olleet sipulit yms. aineet vuokaan. Lisäksi voi panna kevyesti ruskistettuja sieniä, oliiveja, lanttua, lisää sipulia, purjoa tai mitä nyt kaapista löytyy. Erityisesti kantarellit ovat hyviä myös erikseen tarjottuna muhennoksena. Tarkistetaan nesteen määrä, sitä on sopivasti, kun lihat ja mahdolliset kasvikset juuri peittyvät. Lisänesteenä voi käyttää vettä tai lihalientä. Punaviinimarinadista saattaa tulla mielenkiintoisen värinen lopputulos. Laitetaan vuoka uuniin.

Vaihe 3: hauduttaminen uunissa

Haudutetaan ruokaa noin 150-175 asteisessa uunissa vähintään 2 tuntia. Pitempi aika ei pahenna tulosta, päinvastoin.

Otetaan ruoka uunista ja tarkistetaan maku ja kypsyys. Lisätään suola ja tarvittaessa pippuria tai muita mausteita. Tässä vaiheessa voi lisätä pari desilitraa kermaa, nokareen homejuustoa ja lusikallisen mustaviinimarjahyytelöä, jos tahtoo. Jos kermaa, homejuustoa tai jotain muuta lisätään, ruoka kannattaa vielä laittaa uuniin tai kiehauttaa hellalla. Jos kastike tuntuu liian vetiseltä, sen voi sakeuttaa Maizenalla (ohje tähän löytyy Maizena-laatikon kyljestä).

Vaihe 4: syöminen

Otetaan ruoka uudelleen uunista. Nautitaan se keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa hyvässä seurassa, edellyttäen että on ymmärretty keittää perunat, sekoittaa salaatti ja kutsua hyvä seura syömään.

Vaihe 5: haudutetaan ruokaa ja syödään vielä lisää

Tähteeksi jääneen ruuan voi laittaa vielä lämpöiseen uuniin, jossa se saa olla vaikka seuraavan yön yli. Uunin voi vielä vaikka lämmittää uudelleenkin, ruoka ei siitäkään ole moksiskaan. Syödään ruokaa vielä. Loput säilötään jääkaappiin tai annetaan koirille tuoreeltaan.

Perusohje sopii käytännössä kaikelle riistalle. Jos lihana on

- karhua: älä pilaa karhunlihan aromia liioilla mausteilla, suola, pippuri (tai katajanmarjat) ja sipuli riittävät. Mieto savustus sopii myös karhulle erinomaisesti.
- villisikaa: kaikki sianlihalle tehdyt reseptit sopivat, valmistuu hyvin karjalanpaistin tapaan olutmarinoituna
- peuraa: peuran oma maku on melko voimakas ja vähän maksaa muistuttava, joten kermaa kannattaa käyttää, maksaruokien ohjeet sopivat 
- majavaa: lihaa kannattaa liottaa ensin vedessä ja sitten maidossa vähintään pari vuorokautta. Majavan puuta muistuttavaan makuun ja selluloosaa muistuttavaan hajuun sopii hyvin myös savustamalla ruuaksi valmistaminen. Vaihtoehtoisesti syömisvaiheen voi jättää kokonaan väliin ja siirtyä suoraan kohtaan ”loput säilötään jääkaappiin tai annetaan koirille tuoreeltaan”. Tosin emme kokemustemme perustella voi taata, että punaviinissä marinoitu, kermassa haudutettu majava maistuisi muille roduille kuin harmaille Norjan hirvikoirille.

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy