Karhunkaatajan kennel
Karhunkaatajan kennel


Kennel.fi

Raiku on karhujen kauhu

StoraEnson Terve Metsä lehti helmikuu/07

Jämptlanninpystykorva Raiku on Suomen parhaimpia, ellei paras karhunmetsästyskoira. Ainakin Raikun jäljittämien ja haukkumien karhujen määrässä, 64 karhua, eivät muut koirat pääse edes likimainkaan lähelle. Raikun omistajan, lappeenrantalaisen Matti Myllysen tietojen mukaan seuraavaksi paras koira on jäljittänyt 16 karhua.

Maineikkaan ”karhunkaatajan” kuvittelee etukäteen ärhäkkääksi hurtaksi, jota isäntä saa pidellä tiukasti hihnasta vieraan astuessa reviirille. Raiku osoittautuu kuitenkin itse rauhallisuudeksi. Ensitarkastelun jälkeen se suhtautuu tulijaan lähes välinpitämättömästi. Sen sijaan Myllysten kotikoirina temmeltävät dalmatiankoira Bella ja piskuinen, mutta pippurinen coton de tulear Urkki pitävät vieraalle innokkaasti seuraa.
Rajavartiostossa passintarkastajana toimivalla Matti Myllysellä on pihan ulkotarhassa Raikun seurana kolme muutakin metsästyskoiraa: jämptlanninpystykorvat Donna ja Piisi sekä harmaa norjanhirvikoira Jääkäri.

Kaikilla koirilla ei riitä rohkeus karhumetsälle

Raikua voi hyvällä syyllä sanoa karhujen kauhuksi. Jos koira saa vainun karhusta, voi sanoa, että se sen karhun menoa. Raikun onnistumisprosentti sen verran kovaa luokkaa.
Mikä tekee Raikusta sitten niin hyvän karhunmetsästyskoiran? ”Jälkivarmuus, sitkeys ja löytönopeus”, Matti listaa. Jälkivarmuus tarkoittaa sitä, että kun koira pääsee karhun jäljille, se myös pysyy niillä, eikä koira eksy kesken karhunmetsästyksen hirven jäljille, kuten Myllysen mukaan helposti käy koirille joilta on ammuttu paljon hirviä.
Karhuja aktiivisesti jäljittäviä koiria on Suomessa vain muutama kymmenen. Koiralta vaaditaan sitkeyden, hyvän kunnon ja jälkivarmuuden lisäksi aimo annos rohkeutta. Kaikista koirista ei yksinkertaisesti ole karhun perään lähtijäksi. Kokemus kartuttaa myös taitoja.
”Kokemattomalle tai aralle koiralle karhun uhittelu aiheuttaa kovaa stressiä. Hyväkuntoinenkin koira väsähtää silloin nopeasti”, Myllynen selventää.
Raikun sitkeydestä kertoo, että sen pisimmät työskentelymatkat ja -ajat ovat olleet runsaat 50 kilometriä ja yli 12 tuntia.

Karhu on vaikea metsästettävä

Karhunmetsästys vaatii hirvenmetsästystä enemmän taitoa ja sitkeyttä niin koiralta kuin sen isännältäkin. Karhun jälkiä on vaikea löytää ja älykkäänä eläimenä karhu on myös taitava eksyttäjä. Se osaa aktiivisesti hävittää jälkensä hirven jälkiin, teiden, kiviraunioiden, ojien tai vesistöjen varteen.
”Karhu osaa mennä koiran haukussa metsän tiheimpään kohtaan, joten huonon näkyvyyden takia sen ampuminen voi olla vaikeaa. Eläimen pienen koon takia metsästäjän on taas päästävä mahdollisimman lähelle karhua. Karhun ampumaetäisyydet koiran haukussa loppuvatkin siihen missä hirven vasta alkavat”, Myllynen kertoo.
Karhun luonteesta ja maastosta riippuen Raiku haukkuu sitä joko läheltä tai kauempaa. Apaattista mesikämmentä se voi haukkua metrinkin päästä. Pimeässä ja peitteisessä metsässä Raiku jättää aggressiiviseen karhuun kymmenienkin metrien välin.
”Tulisieluinen Jääkäri toimii taas viettiänsä varassa vailla järkeä. Se menee aggressiivisesti karhun lähelle ja pitää karhun huomion itsessään. Sellaiset koirat väsyvät helpommin, mutta toisaalta metsästäjä pääsee silloin paremmin ampumaetäisyydelle, ” Myllynen puntaroi. Matti käyttääkin koiriaan usein työparina: Raiku etsii karhun ja Jääkäri pitää sen puuhakkaana.
Metsästyskoira saavuttaa eläkeiän yleensä kymmenvuotiaana. Raiku täytti kymmenen vuotta viime syksynä. Koira on kuitenkin niin hyvässä kunnossa, että Matti arvioi Raikun pystyvän metsästämään vielä vuoden tai kaksikin. ”Koiran iässä vuosi on kuitenkin pitkä aika. Sinä aikana voi tapahtua suuriakin muutoksia”, hän toteaa.

Raiku avustaa viranomaisia

Harrastemetsästyksen lisäksi Raiku avustaa myös viranomaisia. Myllysten olohuoneen nurkassa on aina lähtövalmiina metsästyspakki, valjaat ja koiran GPS-paikannin. Raiku auttaa isäntänsä kanssa poliisia kolarissa haavoittuneiden karhujen, hirvien tai muiden riistaeläinten lopettamisessa sekä häirikkökarhujen etsimisessä.
”Loukkaantunut villisika on kaikkein vaarallisin. Keski-Euroopassa moni metsästäjä on kuollut haavikkovillisian uhrina”, Matti kertoo.
Raikulla on kokemusta metsästys- ja avustusreissuista ulkomaita myöten. Avustuspyyntöjä on tullut Virosta ja Saksasta. Karhumetsällä se on käynyt myös Kanadassa, Ruotsissa ja Venäjällä.
Raiku ja Matti avustavat myös metsästysmatkojen vetämisessä Viroon ja Kanadaan. Kanadassa saalistetaan mustakarhuja ja Virossa villisikoja. ”Seuraava reissu on Kanadaan ensi keväänä. Siihen olisi vielä muutama paikka vapaana”, Matti mainostaa.
Karhunmetsästykseen ja Myllysen koiriin voit tutustua tarkemmin nettiosoitteessa: www.karhunkaatajan.com .

Raikun tärkeimmät meriitit:
- haukusta kaadettu 64 karhua, reilut parikymmentä villisikaa, 2 ilvestä ja lukemattomia hirviä
- rotunsa ensimmäisenä suoritti karhunhaukkutaipumuskokeen 1998
- Suomen ja Ruotsin käyttövalio hirvelle
- Suomen muotovalio
- Kymen läänin hirvikoiramestaruus neljänä vuonna, viimeisin 12/06
- Etelän lohkon voitto vuonna 2003

Kuvatekstit:
Raiku on rauhallinen ja viisas koira. Metsästys on sille sen luontaisten viettien seuraamista. Raikun isännän, Matti Myllysen mukaan ihmiselle ei saalis ole aina metsälle menon tärkein tavoite. ”Tärkeämpää on, että metsässä voi viettää rattoisan päivän. Mieli voi olla tyytyväinen silloinkin, kun saalista ei saada.”

Tietotekniikka on tullut myös metsästykseen. Koiran valjaissa on näppäimetön puhelin, jossa on GPS-paikannin. Kun metsästäjä lähettää omalta kännykältään viestin koiralle, lähtee koiran puhelimestä signaali satelliittiin ja GPS laskee koiran sijainnin metsässä. Metsästäjä saa tiedon sijainnista kännykkänsä karttaruudulle. Metsästäjä voi myös soittaa koiralle, jolloin ääniyhteys aukeaa automaattisesti ja metsästäjä kuulee mitä koira puuhailee ja mitä sen ympärillä tapahtuu.

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy