Karhunkaatajan kennel
Karhunkaatajan kennel


Kennel.fi

KARHUKOLARI 13.09.2000

LAPPEENRANTA, VAINIKKALA

21.20 tuli poliisilta ilmoitus että n. 3 km Vainikkalasta Lappeenrantaan päin oli rekka, kuljettajan kertoman mukaan törmännyt karhuun.

Poliisi kehotti kuorma-auton kuljettajaa odottamaan tapahtumapaikalla ja pysyttelemään sisällä ajoneuvossa, mitä neuvoa ajoneuvon kuljettaja mieluusti noudattikin.

Poliisipartio, koiranohjaaja ja kaksi miestä saapuivat tapahtumapaikalle 21.50

Muut paikalle hälytetyt karhunmetsästäjät kokoontuivat n. kilometrin päähän tapahtumapaikasta.

Tapahtumapaikalta oli valtakunnan rajalle vain 2 – 3 km ja karhu oli tullut rajalta sisämaan suuntaan.

Tapahtumapaikalla auton kuljettaja kertoi että karhu juoksi tien oikealta puolelta törmäten rekan kylkeen, mutta hän ei nähnyt sen jälkeen minne karhu hävisi. Rekan kyljestä löytyikin tukko karhun karvoja, mutta karhua ei näkynyt auton alla eikä tien vierustan ojissa.

Tapahtumapaikkaa Raikulla tarkastettaessa se merkkasi kuljettajan kertomassa kohdassa karhun tulojäljet ja ojapenkalta löytyikin myös yksi 12 cm:n karhun jälki.

Tässä vaiheessa muut metsästäjät lähtivät tarkastamaan rajanpinnassa kulkevaa hiekkatietä, joka niin kuin yleensäkin rajanpinnan hiekkatiet, oli juuri illalla ehditty harjata pehmeäksi niin että siinä erottuisi karhunjälki.

Tapahtumapaikalla Raiku merkkasi sisämaan puolelta tuoreenjäljen lähtien ajamaan jälkeä kytkettynä sisämaahan.

Pian kuitenkin löytyi niin pehmeä paikka että voimme todeta olevamme hirven jäljillä.

Tämä toistui peräkkäin kolme kertaa ja aina lopulta selvisi että kyseessä oli hirvi.

Aluetta rengastettiin laajemmalti ja lopulta klo 22.30 karhun tulosuunnasta löytyi myös karhun paluujäljet.

Karhua jäljitettiin kytketyllä koiralla kahden ampujan suojatessa jäljitystä.

400 - 500 metriä kolaripaikalta Raiku merkkasi ilmavainulla karhun, jolloin jälkiä rajanpuolella tarkastamassa oleville ilmoitettiin radiolla että asettuvat passiin ja Raiku laskettiin irti.

Haukku alkoikin välittömästi parinsadan metrin päässä irtipäästöpaikasta, jääden pienen siirtymän jälkeen paikalleen.

Pian passimiehet siirrettiin kauemmaksi rajasta peltokapeikkoihin ”pari vartioon”, toisen ollessa valmiina näyttämään valoa ja toisen ampumaan.

Tunnin kuluttua haukku lähti hitaasti siirtymään, jolloin päätettiin että rajanpuolelta karhua hätistetään ääntä ja valoa käyttäen niin ettei se lähde valtakunnan rajan suuntaan.

Alueen parhaiten tunteva metsästäjä siirtyi sukkasillaan haukun sisämaan puolelle, kalliojyrkänteen kärkeen passiin.

Koiranohjaaja ja poliisi lähestyivät haukkua valojen kanssa reilusti ääntä pitäen, jolloin karhu lähti siirtymään sisämaan suuntaan juuri oletetusta kallioharjanteen kärjestä, jolloin klo 00.15 passimies pääsi ampumaan sen n. 5 metrin etäisyydeltä haulikon ”susihauleilla” taskulampun valossa.

PS. Seuraavana päivänä kertoi tapahtumapaikan vieressä asuva henkilö että juuri ennen kuin rekka pysähtyi kolaripaikalle, hän näki kolmen hirven juoksevan tien yli samalta paikalta.

KARHU:
Sukupuoli: Naaras
Paino: 140 kg
Etutassu: 12 cm

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy