Karhunkaatajan kennel
Karhunkaatajan kennel


Kennel.fi


Karhu: uros, 202 kg, etutassun leveys 14 cm


KARHUNKAATO MIEHIKKÄLÄSSÄ 2002

”Hirvivapaa” koira karhun jäljityksessä.

Kertomus Raikun ”hirvivapaudesta” jos sillä on karhun jälki jäljitettävänä. Karhun jäljet löydettiin jo aamuhämärässä puidun kaurapellon reunasta, missä karhu oli käynyt kääntelemässä puintivaiheessa lakoontuneita viljoja. Pellon reunassa oli myös hirven nuolukivi josta lähti aivan tuoreet emän ja vasan jäljet metsään johtavalle polulle. Samalta paikalta Raiku laskettiin irti jolloin se lähti vauhdikkaasti hirvien jälkiä seuraten, palaten kuitenkin muutaman minuutin kuluttua takaisin pellolle.

Saman tien se otti uuden jäljen pellolta lähtien vauhdikkaasti kilometrin päässä olevan joen suuntaan. Jäljitys päättyi kuitenkin joelle, jonka varresta Raiku pian kytkettiin. Karhun jälkeä etsittiin kytketyllä koiralla joen rannoista ja takana olevan tien varresta yli kolme tuntia, kuitenkin tuloksettomasti. Pellolle ja autolle palattaessa Raiku kuitenkin laskettiin vielä irti hirvien polun kohdalta. Jälleen se lähti jäljittämään jälkeä hirvien metsään menokohdalta, mutta kääntyikin ensimmäisen suo-ojan ylityksessä etenemään pitkin syvän ja jyrkkäreunaisen ojan pohjaa...

Ja vajaat viisi minuuttia kun suolta kuului ensimmäiset, nopeasti etenevät haukahdukset. Jo varttitunnin jälkeen karhusta ja koirasta saatiin ison aukon ylityksessä näköhavainto, jolloin myös paikallisia jahtimiehiä ryhdyttiin hälyttämään lisää paikalle. Puolentunnin nopean, siirtyvän haukun jälkeen haukku pysähtyi kiinteäksi tiheälle suolle.

Tässä vaiheessa Palavarin Donna laskettiin päättyneen kiiman jälkeen ensimmäiseen karhukosketukseensa kuluvalle syksylle. Muutama haukahdus, ja taas mentiin siirtyvää haukkua ja kovaa…jopa niin kovaa että eräs jahtimiehistä meinasi ajaa autolla karhun ja Raikun päälle metsäautotiellä vaihtaessaan passipaikkaa. Yhden tunnin ja 45 minuutin työskentelyn jälkeen passimies pääsi ampumaan karhun nopeasta siirtyvästä haukusta metsäautotien varrella.

JOHTOPÄÄTÖKSIÄ JA OLETTAMUKSIA

Karhu oli käynyt juomassa joella ja oli palannut samaa polkua takaisin pellolle.

Donnalle karhun ja Raikun vauhti oli vielä ensimmäisellä metsälenkillä kuluvalle syksylle liian kova, se saapui karhun jälkeä seuraten kaatopaikalle reilut 5 minuuttia myöhemmin.

Työskentelymatkaa Raikulle tuli GPS:llä mitattuna 14 km.

KARHU:
Sukupuoli: Uros
Paino: 202kg
Etutassu: 14cm

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy