Karhunkaatajan kennel
Karhunkaatajan kennel


Kennel.fiHäirikkökarhun jahti ja kaato Juvalla 23.08.2003

14,5 cm etutassun leveyden omaava uroskarhu aloitti kotieläinten tappamisen Mikkelin Vehmaskylässä syksyllä 2002, tappamalla 3 lammasta laitumelta. Vuoden 2003 keväällä se heräsi Juvan Karkeamaan suunnilta talviuniltaan ja suuntasi taas Vehmaskylään, jossa se pääsi videollekin.

Kesän aikana se tappoi ainakin 2 hiehoa ja 9 lammasta. Viimeisen kotieläimen se tappoi viikko ennen virallista jahdin alkua Juvan Mutaselällä..20 - 21.08.03.

Sitä jahdattiin Mutaselän suunnalla, jolloin se oli Korvenkiertäjän Retun haukussa 15 min. jättäen koiran joen ylityksessä. Ukkoteeren Raiku jatkoi jäljittämistä siitä 6 tuntia myöhemmin, mutta seuraavaksi se ui n. 1km järvenselän ylin hävittäen jälkensä.

Lauantaina 23.08.03 jahtiin lähdettiin klo 03.00 ja neljään mennessä oli tuore yöjälki tiedossa. Raiku laskettiin jäljelle klo 05.12 maissa ja haukku alkoi klo 05.15, 280 m päästä lähtöpaikasta (mitattu GPS tutkalla). Haukku alkoi kyselevänä, karhun siirtyessä n. puolen km matkan, jonka jälkeen tasaantui hyväksi seisontahaukuksi peitteiseen jokivarteen n. puolentoista km siirtymisen jälkeen.
Siirtymisen aikana karhu yritti jättää koiraa ylittämällä 3 - 4 leveän joen useaan kertaan.
Koiramiesten mennessä haukulle, Raiku otti yhteyttä tarkistaen mikä siellä pusikossa oikein tulla rytisee. Raikun mennessään takaisin haukku jatkui muutaman haukahduksen, jonka jälkeen karhu lähti reippaasti liikkeelle vastatuuleen, vainuten kuitenkin siellä olevat passimiehet ja kääntyen joen ylityksen jälkeen sivutuuleen, jossa se kohtasi tiensä pään harvahkolla mäntykankaalla passimiehen laukaukseen n. 40 m matkalta. Karhu oli tulossa suoraan kohti passimiestä.
23.08.03 oli heikko etelänpuoleinen tuuli ja lämmintä. n. 15 astetta ja sateen uhka päällä. Karhun elopaino 190 kg, lähes täysin musta yksilö, siirtyi haukun aikana 2680 m lähtöpaikalta, haukkuaika 67 min, eli kaatoaika 06.22.

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy