Karhunkaatajan kennel
Karhunkaatajan kennel


Kennel.fi

Jakt&Vapen -lehti

Tämä on käännös Ruotsissa -03 ilmestyneestä JAKT&Vapen lehden jutusta. Valitettavasti suomentaja ei ollut perehtynyt metsästykseen eikä metsästyskoiriin….

KARHUKOIRA

Suomentajan kommentti: Huomautukseni ovat suluissa. Jotkut ovat selvästi alan ammattitermejä, joita en hallitse, ja osa asioista kummastutti muuten vaan tai tuntui vaativan jotain kommenttia. Joistakin sanonnoista on myös esitetty vaihtoehtoisia käännöksiä.

Jämtlannin koira (mikä mahtaa olla oikea rotunimitys?) Ukkoteeren Raiku ansaitsee todellakin nimityksen karhukoira, sillä tämä 7-vuotias jämtlannin koira on tähän mennessä kaatanut 40 karhua, massoittain hirviä, 8 villisikaa ja yhden ilveksen. Kävimme tervehtimässä Raikua ja hänen omistajaansa Matti Myllystä Venäjän rajalla Suomessa.

Jämtlanninkoiran Raikun haukku kaikuu rytmikkäästi. Silloin tällöin kuuluu myös ääntä karhusta, jota Raiku haukkuu asemassa. (mitä on ”stånd skall”, suora käännös on asemahaukku, mutta ei se vissiin junaa odota?).

Se (asiayhteydestä päätellen karhu) ei ole tyytyväinen tilanteeseen.

Pari kilometriä kauempana on Raikun omistaja Matti Myllynen ja joitakin metsästyskumppaneita (jahtikavereita) (laittaneet koira-paran yksin karhun kanssa!)

Vähän aikaisemmin Matti tuli paikalle, jossa oli aamulla nähty karhu.

Matti jäljitti rutinoidusti alueen Raiku hihnassa. Sitten Raiku löysi karhun jäljet, jotka johtivat metsään.

Matti näki heti Raikun käyttäytymisestä (koira ilmeisesti kiljui ”karhu, karhu!”) että todellakin oltiin tekemisissä karhun kanssa ja että jälki vaikutti kuumalta. Niinpä jo lyhyen jäljityksen jälkeen Matti vapautti (vai mitä sanaa käytetään, tästä tulee neekeriorjat mieleen?) Raikun, joka hävisi nopeasti jäljen perään.

7-8 minuutin kuluttua alkoi kaikua Raikun tunnettu ja kovasti kaivattu haukku. Moderneilla suuntimislaitteillaan (vai mitä sanaa niistä käytetään??? ei kumminkaan kaikuluotaimia, ne kuuluu kalastukseen) Matti saattoi nähdä, että karhu oli siirtynyt 2 km siitä paikasta, missä koira oli vapautettu. (Käyttääkö karhu jotain pantaa, kun sen sijainnin tietää?)

Melko normaalia.

Mutta on ollut myös tapauksia, kun Raiku on seurannut karhun jälkiä 8 km ennen kuin haukku on alkanut.

Haukku jatkuu. Se tuntuu olevan aivan samassa paikassa.

Matti hymyilee (tai myhäilee) tyytyväisenä. Vaikuttaa siltä, että kysymyksessä on vankka (kiinteä) asema (tälle on takuulla joku termi!! koira on kumminkin stondiksessa tai jotain)

ERITTÄIN LYHYT AMPUMAETÄISYYS (onko tämä oikea termi?)

Vähitellen Matti on asemassa (siis siellä missä koira on kovasti paikoillaan ja haukkuu).

Maasto täällä Venäjän rajamailla on hyvin tasaista ja metsä valtavan tiheää.

Matti arvioi ampuneensa useimmat karhunsa hyvin lyhyeltä ampumaetäisyydeltä (tai mikä se termi onkaan). Useimmat alle 10 metristä. (Kertooko tämä jotain ampumataidosta?)

Ja tämä kerta ei liene mikään poikkeus, hän arvelee.

Hän tarkistaa (”kollaa”) tuulen tarkasti.

Ja sitten täytyy olla hiljaa. Onneksi Raiku haukkuu niin hyvin. On paljon helpompaa lähestyä, kun karhu kuulee Raikun haukun soivan korvissaan. (Mikä video se oli, missä soitettiin puhelimella ennen kuin karhu yritti ottaa kännykän itselleen?)

Nyt ollaan lähellä. Matti nostaa vanhan arpisen Sako .338 Winchester Magnuminsa.

Pitkä äänenvaimennin on kääritty teipillä, jotta se ei pitäisi pahaa ääntä raapiessaan oksia ja vaatteita vasten.

SÄÄSTÄÄ KOIRAN KUULOA

Äänenvaimennin on lähinnä koiran kuulon säästämiseksi. Tiheässä metsässä, joita löytyy näiltä seuduilta, ampumaetäisyys on usein erittäin lyhyt sekä hirville että karhuille ja lyhyt ampumaetäisyys on luonnollisesti todellinen rasitus koiran herkälle kuulolle.

Sitä paitsi kysymyksessä ei ole vain yksittäinen tapahtuma. Sesongin aikana Raikun haukusta (tai silleen…) kaadetaan paljon riistaa.

Matti on myös valinnut suhteellisen raskaan kaliiberin .338 Winchester Magnumin lyhyttä ampumaetäisyyttä ajatellen. Useammin kuin yhden kerran karhu on rynnännyt häntä kohti ampumatilanteissa. Ja heikommalla (tai pienemmällä) kaliiberilla kestää vähän kauemmin ennen kuin karhut kaatuvat ja ne ehtivät joitakin metrejä lähemmäksi…. (Suosittelen kyllä lehmiä, ne ei ryntäile niin paljon.)

Mutta .338 on ollut hyvä. Ladattuna Sako Hammerhead 16.2 grammaisilla.

Raiku haukkuu ja kiertää karhua.

Sitten karhu näkee Matin ja tulee häntä kohti ja sitten pamahtaa ja siinä se sitten makaa (siis karhu).

Niin tämä on yksi lisää Ukkoteeren Raikun ja Matti Myllysen moniin menestyksekkäisiin karhujahteihin. Joitakin jahteja on myös dokumentoitu videolle.

 

FANTASTISIA TULOKSIA

Tulokset karhujahdeista ovat melkein uskomattomat.

Viime vuonna Raiku vapautettiin (orjakoirat vapaaksi!) 13 karhun jäljille. Se johti haukkuun (ståndksall, eli tämä on taas se kun koira on paikoillaan ja haukkuu hitosti koko ajan) 10 eri karhulle ja 9 kaatoon (tai ammuttuun).

Vuotta aikaisemmin Raiku haukkui 12 karhua ja 10 kaadettiin. Kerran kysymyksessä oli naaras 1-vuotiaan kanssa, mikä merkitsee sitä, että se oli rauhoitettu. Toinen karhu pakeni Venäjälle.

Melkein epätodennäköiset tulokset kertovat luonnollisesti koko lailla koiran omistajasta Matti Myllysestä. (On onnistunut saaman hiton hyvän koiran eikä ole koulutuksella pilannut luontokappaletta.)

Matti asuu Lappeenrannassa Venäjän ja Suomen rajalla. Alueella, jossa on aina ollut paljon karhuja.

Kun Matti hankki Raikun v. 1996, hän oli vakaasti päättynyt tehdä tästä karhukoiran. Matti työskentelee rajavartiostossa ja on saanut kokea fantastisen edun koirista, jotka ovat mainioita (reippaita) jäljittäjiä.

- Aloitin karhun jäljestämisen aikaisin Raikun kanssa. Jo silloin, kun hän oli pentu. Mielestäni jälkiharjoittelu on äärimmäisen tärkeää, jos halutaan saada aikaan hyvä karhukoira.

Hirviä on tietysti valtavan paljon enemmän kuin karhuja ja tavallisesti, jos jämtlantilainen tai harmaakoira vapautetaan (mitkä nämä rodut oikeesti on?) karhun jahtaamista varten, se löytää sen sijaan hirven.

- Kun jäljitimme karhua ja hirvenjälki löytyi (kostade ei kyllä meinaa löytyi, mutta ei tähän ”maksaakaan” käy), tein aina selväksi koiralle, että hirven jälkeä ei saanut seurata.

 

ENSIMMÄINEN KARHU

Ja monet tunnit jälkiharjoittelua antoivat tulosta. Raiku kaatoi ensimmäisen karhunsa jo kun se oli 1-vuotias.

- Raiku oli kaatanut 3 karhua ennen kun aloitin hirven hänen kanssaan. Silloin hän oli vähän epävarma ensimmäisinä kertoina siitä, saiko hän todellakin haukkua hirveä. Hän saattoi tulla luokseni kuin saadakseen selvän merkin jatkaa.

Raiku on hyvin tottelevainen ja Matti saattoi helposti kiinnittää hänet hirven (haukunta-asemaan???)

Mutta sisään ajo hirveen sujui kuin rasvattu (sana tarkka käännös on kiskoja pitkin, mutta ette kai te sentään junalla jäljestäneet?) ja Raikusta tuli nopeasti oikein hyvä hirvikoira: jahtimestari (jaktchampion, mikä taas on oikea sana?) mm. 95 ja 98 pisteellä.

Kun hän nappasi 98 metsästyskokeesta(?) (härområret=???? täst mie en kyllä tiedä, mitä tarkoittaa, voinee jättää poiskin) hänestä tuli alueen paras koira.

Mutta hyviä hirvikoiria on monia. Sitä vastoin on epävarmaa, onko edes yhtä toista Raikun luokkaa olevaa karhukoiraa. Missään.

Raiku työskentelee rauhallisesti ja järjestelmällisesti (metodiskt) karhujen kanssa. Hän ei yritä hyökätä ja purra karhuja.

- Meidän mielestämme aggressiiviset koirat eivät toimi oikein hyvin karhujahdissa. Ne tulevat rynnäten karhuja kohti, mikä säännönmukaisesti johtaa siihen, että karhukin ryntää (tai hyökkää?). Raiku työskentelee karhun kanssa samalla tavalla kuin hirven. Hän kiertää ympyrää ja haukkuu rauhallisesti.

VAIN ((KOIRA))YKSI ALUSSA

Samasta syystä Matti ja hänen jahtikaverinsa pitävät parempana vapauttaa vain yhden koiran karhun jäljille. Niin on suurempi mahdollisuus nopeaan vakaaseen haukkuun (tälle on varmaan sana, siis kun eläin taas on tiukasti jossain yhdessä paikassa ja haukkuu koko ajan).

- Mutta jos koira on haukkunut monta tuntia karhua ilman että olemme tulleet ampumaan, saatamme vapauttaa yhden koiran lisää tavallaan lisätäksemme tuoreita voimia haukuntatyöhön.

Ja Raiku voi haukkua karhua pitkään, jos on tarvis. Hän on työskennellyt karhun kanssa yli 8 tuntia ja siirtynyt 3 peninkulmaa.

Kun vierailin Matti Myllysen luona elokuun puolivälissä tänä vuonna, koiralla oli 38 kaadettua karhua.

Mutta tuskin ehdin kotiin, kun oli kaatunut 2 lisää.

Matti oli ajanut noin 200 km pohjoiseen ja 21. elokuuta Raiku haukkui (ja taas sen haukun nimi!!) karhua, joka ammuttiin. Päivä sen jälkeen yksi karhu lisää kaadettiin Raiku(lta). Toinen karhuista painoi yli 200 kiloa.

Niinpä kun luette tätä, on riskinä, että jokunen karhu lisää on kaatunut. (Jos ampujat ovat hoitaneet oman hommansa.)

Paitsi että Raiku on suurenmoinen hirvikoira, se on myös kaatanut 8 villisikaa ja ilveksen.

ISÄ RUOTSISTA

Syksyn mittaan Raiku löytyy todennäköisesti jalostuksesta (vai mitä sanaa siitä nyt käytetään, kun rotukoirat….) Ruotsista.

Hän on isä runsaalle 60 pennulle Suomessa ja vaikuttaa siltä, että vahva kiinnostus karhuihin periytyy, vaikka luonnollisesti hyvän karhukoiran esiin saamiseksi vaaditaan paljon omistajalta.

Raikun isä on ruotsalainen koira Backe-Jack (e Jimmy j Sippan).

Äiti on suomalainen narttu Kolleem Sera, joka on tunnettujen Mustanpuron Tumpin ja Likan jälkeläinen. (tässä oli lyhenteitä, mie ymmärsin näin).

Matti ja Raiku ovat jopa metsästäneet karhua Kamjatkalla Venäjällä, missä todella suuria magnumnalleja löytyy.

- Raiku haukkui koko yön mutta vaikeni valitettavasti, kun aamu tuli. Kun näin päivänvalossa maaston, jossa hän oli haukkunut, päätin etten enää vapauta häntä. Se oli hyvin jyrkkiä vuoren sivuja joiden välissä oli useita metrejä syvä lunta. Oli yksinkertaisesti liian suuri riski, että koiralle kävisi huonosti sellaisissa olosuhteissa. (Fiksu karhu, tiesi ettei ainaskaan metsästäjät seuraa sellaiseen maastoon!)

Mutta Raiku on siis haukkunut karhua Kamtjatkalla. Eikä taida olla yhtään muuta länsimaista koiraa, joka olisi tehnyt sen aikaisemmin.

USEITA KARHUKOIRIA

Vaikka Raiku on selvästi loistavin tähti Matin koirien joukossa, niin hänellä on myös muita koiria, jotka toimivat karhun kanssa.

Yksi on Raikun tytär – Palavarin Donna. Paitsi että hän on ottanut 81 ja 93,5 pistettä metsästyskokeesta, hän on myös ollut mukana ja haukkunut 5 karhua yhdessä Raikun kanssa.

Matti arvioi myös hänet erinomaiseksi jäljittäjäksi jopa vanhoille jäljille. (On ilmeisesti harjoitettu seuraamaan vanhoja ihmisiä ensin…)

Harmaakoira (rotu???) – Rävas Jäger – löytyy myös Lappeenrannan koiratarhasta.

Hän on paitsi hyvä hirvikoira myös reipas (duktig) karhujen kanssa. Hän on myös osallistunut karhukokeeseen Venäjällä on myös nuorin harmaakoira, joka selvitti suomalaisen karhukokeen v. 2002.

Ruotsalaiselle olisi vaikea kaataa niin monta hirveä yhdestä koirasta (miten tää oikeasti sanotaan?)

Mutta Suomessa on liittouduttu, kun on kysymys petojen metsästyksestä. Matilla on esimerkiksi yli miljoona hehtaaria käytettävissään karhujahdissaan. (mie en tiennytkään, että omistat metsää, täytyy alkaa suhtautua ihan eri vakavuudella)

Kun väki sitä paitsi tietää, mikä fantastinen koira Raiku on, monet lähettävät viestin Matille niin pian kun ovat nähneet karhun.

KUVATEKSTIT:

s. 13:
Raiku on kuiva ja kevyt vartaloltaan ja erittäin kestävä. Hän on myös seurannut karhujahtiin Kamtjatkalle ja saanut katsoa Punaista Toria (alla) retkellä itään. Matti käyttää äänenvaimenninta säästääkseen koiran kuuroa, sillä karhut ammutaan hyvin lyhyeltä etäisyydeltä. Karhuniho (tai sitten talja) Matin takana on kunnon musta jättiläinen yli 300 kiloiselta karhulta, joka kaadettiin kotimarkkinoilla.

s. 15:
Raikun 40. karhu kaadettiin tämän vuoden elokuussa. Myös villisika ja ilves on kaadettu Raikulta. Villisioilla ei ole pysyvää kantaa alueella, mutta niitä tulee joskus läheisen Venäjän rajan yli. Oikealla vietetään todella lihavan nallen kaatajaisia. (Näyttää alastomalta ilman ihoaan.)

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy